Artikel Leeuwarder Courant

30 januari 2017

IJshockey geboren aan Gardameer

IJshockey leeft weer in Leeuwarden. Volop. Een bloeiende jeugdafdeling, een ijshockeyschool en sinds dit seizoen een vlaggenschip. Het toverwoord is groei.

Het was in de zomer van 2010. Pieter Poelsma was met zijn gezin neergestreken aan de boorden van het Italiaanse Gardameer. Zwembroekje aan, een hippe zonnebril op het hoofd en een koel biertje in de hand. Hij zag hoe andere vakantiegangers plezier maken op het water. De ideale omgeving om te mijmeren over….. ijshockey!

In 1996 was Poelsma, die zo’n beetje zijn hele leven lang actief was in het Leeuwarder ijshockey, er getuige van hoe ijshockey op prestatief niveau bij Trias ophield te bestaan. Wat overbleef in de Friese hoofdstad was spelen op recreatief niveau en wat jeugdijshockey.

„Nadat ik tien jaar voor mijn baas Boskalis in de baggerindustrie in Dubai heb gewerkt, keerde ik in de zomer van 2009 terug in Leeuwarden”, begint Poelsma het verhaal over de wederopstanding van het Leeuwarder prestatiehockey. „Dat eerste jaar heb ik vooral vanaf de zijkant toegekeken hoe het er voor stond.”

De bevindingen van Poelsma waren positief. Het ging kriebelen. In gedachten zag hij in Leeuwarden weer een team op het ijs staan. „De drang om een plan voor het Leeuwarder ijshockey te gaan schrijven werd groter en groter”, zegt Poelsma. „Zittend aan het Gardameer heb ik dat gedaan. Kort en bondig, maar wel gedegen.”

Ongevraagd speelde Poelsma het plan toe aan ijshockeyvrienden Jesmer Doele en Waling Dijkstra. Het was de start van Capitals Leeuwarden. Poelsma: „Het was geloof ik september toen we naar de notaris zijn gestapt en de Stichting Capitals Leeuwarden hebben opgericht. Meteen zijn we gestart zijn met het uitgewerkte plan, een vijfjarenplan.”

Het tweede deel daarvan loopt inmiddels. Volgens Poelsma, die in 2012 alweer afhaakte vanwege detachering door zijn werkgever in het buitenland, werd 80 procent van de gestelde doelen uit het eerste plan gehaald. „Alleen een eerste team in de competitie brengen, lukte niet.”

In maart 2016 nam Poelsma („Marcel Juckers was die jaren een uitstekende interim voorzitter.”) de voorzittershamer weer ter hand. „Met als hoofddoel een eerste team in competitie te brengen”, aldus de Capitals-preses. De jeugd mocht echter niet lijden onder die plannen, vond hij.

Vier maanden later speelde Capitals Leeuwarden de eerste wedstrijd in de eerste divisie, nadat Poelsma weer een zomervakantie had gespendeerd aan het schrijven van het tweede vijfjarenplan. „Nu in het zonnige Malaga”, zegt hij lachend.

Vertellend over die tweede termijn valt een ding op; aan luchtfietserij of dromen doen de Leeuwarders niet. Zowel sportief als financieel is het plan gefaseerd, reëel en gedegen. „We willen het ijshockey in Leeuwarden op alle niveaus professionaliseren en naar een hoger plan tillen.”

„Dat moet over twee seizoenen leiden tot de stap naar de eredivisie”, aldus Poelsma, die ook de financiën strak heeft uitgestippeld. „Het eerste team draait in dit eerste seizoen met een budget van 40.000 euro. Als we de stap naar de eredivisie willen maken, zal dat minimaal 125.000 euro zijn.”

Marco Postma, gisteren aandachtig toeschouwer bij de derby tussen Capitals en het toekomstteam van zijn huidige club UNIS Flyers, juicht het initiatief in ‘zijn’ Leeuwarden toe. „Hoe ze het heel rustig opbouwen, is prima. Dat ze uiteindelijk naar de eredivisie willen, is voor het Friese ijshockey heel goed”, aldus de Leeuwarder topspeler.

Hij heeft na dit seizoen nog een tweejarig contract bij de Heerenveense buurman, maar wordt nu al wekelijks geconfronteerd met zijn Leeuwarder afkomst en een logische terugkeer naar ‘syn stadsje’. Postma lachend: „Bij Flyers in de kleedkamer vragen sommige jongens nu al om toegangskaartjes voor over drie jaar.”

Ooit denkt Postma wel iets bij Capitals te gaan doen. „Dat gebeurt vast wel eens in de toekomst. Want ik ga na mijn spelerscarrière verder als trainer, dat is voor niemand een geheim. Wie weet bij Capitals.” Op de tribunes genoot hij alvast. „Dat er nu al de derby tussen Capitals en Flyers gespeeld wordt, is super.”

Postma zag gistermiddag samen met naar schatting achthonderd andere ijshockeyliefhebbers dat de grote Heerenveense broer nog een maat te groot is. Qua gemiddelde leeftijd deden de ploegen niet voor elkaar onder. Maar bij Flyers speelde een handvol jongelingen mee die tot de eerste selectie van de topclub uit Heerenveen behoren en zaterdag nog meehielpen aan de 12-1 zege van Flyers in de eredivisiederby bij GIJS Groningen.

Dat verschil in niveau werd op het ijs vertaald in een duidelijke 6-3 (2-1, 2-0, 2-2 ) overwinning voor de Heerenveners. „We hadden graag gewonnen natuurlijk”, zegt Poelsma. „Voor onze jongens is deze nederlaag alleen maar goed denk ik. Weten ze meteen dat ze nog harder moeten trainen om op een hoger niveau te komen. Wil je als club groeien, dan zal het individu eerst beter moeten worden.”

sponsorensponsoren